Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984)

Moshe Feldenkrais rođen je 6. svibnja 1904. godine u gradu Slavuta u današnjoj Ukrajini. Ubrzo 1912. njegovi roditelji sele u manje mjesto Korets, a kasnije u grad Baranović u današnjoj Bjelorusiji gdje Feldenkrais završava dvije godine srednje škole, savladava hebrejski jezik te filozofiju Zionista.

Funkcionalnu integraciju podučavao je u stanu gdje su živjeli njegova majka i brat, a 1957. godine počinje podučavati i premijera David Ben Guriona. U periodu od kasnih 60.-tih do početka 70.- tih izdaje nekoliko knjiga te osniva studio u kojem će davati FI lekcije i gdje je od 1969-1971. godine vodio učiteljski program Feldenkrais®metode za 12 učenika.

Nakon višemjesečnog internacionalnog predstavljanja metode, počinje učiteljski program tijekom četiri ljeta u San Franciscu (1975-1978.) koji pohađa 65 osoba. 1977. godine objavljuje svoju knjigu“Case of Nora” te “Elusive Obvious” (1981.). U ljeto 1980. godine počinje učiteljski trening u Amherstu na kojem je bilo 235 polaznika ali zbog bolesti završava samo dva od četiri ljeta. Umro je 1. srpnja 1984. godine..

(c) IFF Archive of the Feldenkrais® Method

Vremenska crta

1918. godine napušta dom i odlazi na šestomjesečni put do Palestine, gdje radi i završava srednju matematičku školu. Nakon diplome zapošljava se kao kartograf u britanskom katastarskom uredu. Moshe se uključuje se u židovsku grupu za samoobranu nakon što savladava japansku borilačku vještinu Jujitsu počinje razvijati vlastite tehnike samoobrane.

1929. godine teško je ozlijedio lijevo koljeno u nogometnoj utakmici. Prema tadašnjim medicinskim dostignućima operacija je predstavljala nesigurno riješenje koju on odbija što se kasnije pokazuje ključnim za razvoj Feldenkrais metode. Tijekom oporavka napisao je prijevod rada Charlesa Brooksa Couéovog sustava autosugestije s engleskog na hebrejski (Autosuggestion 1930.), a koja uključuje dva poglavlja koja je osobno napisao. Nakon toga 1931. izdao je knjigu o samoobrani Jujitsu.

1930. godine putuje u Pariz na studij mehanike i električnog inženjerstva (Ecole des Travaux Publics des Paris) koji uspješno završava.

1933. godine upoznaje Jigoro Kano-a, utemeljitelja japanske borilačke vještine Judo, te počinje podučavati Jujitsu i aktivno trenirati Judo. Istodobno završava svoj doktorat iz područja fizike na Sveučilištu Sorbone i zapošljava se kao istraživač-asistent u Radium Institutu Frederica Joliot-Curie.

1936. godine polaže za crni pojas prvog stupnja, a 1938. godine za drugi stupanj u Judu. Osnovao je prvi Judo klub u Francuskoj (Jiu Jitsu Club de France) i jedan od prvih u Europi, koji danas broji nekoliko tisuća članova.

1940. godine prebjegao je u Englesku pred navalom njemačke vojske, gdje radi kao znanstvenik za Britansku mornaricu (British Admiralty) na protu-podmorničkim sustavima te podučava Judo i samoobranu. Objavljuje priručnik “Practical unarmed combat” i “Judo” (1942). Istovremeno intenzivno eksperimentira na liječenju ozljede koljena koju je obnovio hodajući po palubi podmornice. Počinje eksperimentalno podučavati kolege i primjenjivati ideje u seriji lekcija. Tijekom rehabilitacije nije mogao riješiti mehanički problem u koljenu, ali uspijeva oživiti njegovu funkciju i ukloniti bol što mu omogućuje nesmetano kretanje te nastavak vježbanja Judo-a. Napušta mornaricu i 1946. godine seli u London gdje objavljuje prvu knjigu o vlastitoj metodi “Body and mature behaviour” (1947.) i proučava rad Georga Gurdjieff-a, F. M. Alexander-a, i William Bates-a te odlazi u Švicarsku gdje uči sa Heinrich Jacoby-em.

Feldenkrais odlazi u Izrael gdje vodi izraelski vojni odjel za elektroniku (1951-1953.) a 1954. trajno seli u Tel Aviv gdje počinje podučavati isključivo vlastitu metodu. Oko 1955. uspostavlja Awareness through movement® satove u Alexander Yanai ulici.

Kasnih 50-tih prezentira svoj rad Europi i SAD. Sredinom 1960-tih objavljuje “Mind and Body and Bodily Expression”, a 1967. “Improving the Ability to Perform” (naslovljenu Awareness Through Movement u engleskom izdanju 1972.)

Radionice koje nudimo

Awareness through movement (ATM®) lekcije

Trajanje: 45- 60min

Cijena radionice

15€  (drop in)

50€ mjesec (4-5x)

 

Funkcionalna integracija® pojedinačne lekcije

Trajanje: 60-75min

Cijena radionice

70€

Funkcionalna integracija® lekcije u seriji

Trajanje: 45-60min

Cijena radionice

60€

Pri uplati 5/ 10 lekcija u seriji, dodatni popust!

Funkcionalna integracija® lekcije za djecu

Trajanje: 25-45min

Cijena radionice

prvi dolazak 50€

u seriji lekcija 45€

Pri uplati 5/ 10 lekcija u seriji, dodatni popust!