Aktivno sjedenje

Autor: Mary Newell

Dok ste zauzeti za vašim kompjutorom, dok čitate ili gledate TV, možete zaboraviti da također sjedite i tako sve dok ne ustanete i osjetite bol ili zatezanje. Kao i u svim aktivnostima, način na koji sjedimo čini veliku razliku u tome kako ćemo se osjećati.

Feldenkrais® lekcije pomažu vam osvjestiti vaše uobičajeno sjedenje i koje promjene bi pridonijele većoj udobnosti. Zamislite vašu uobičajenu posturu kao zamrznuti moment- nešto što često činite. Jesu li vaša ramena podignuta i naprijed, kao da držite nešto u rukama? Imate li tendenciju naginjanja na jednu stranu više nego na drugu- na primjer dok želite podići nešto? Tijekom vremena ove navike mogu uzrokovati skraćenje korištene strane i stvoriti disbalans. Udobnost ovisi o pronalasku dinamičnog balansa. U sjedenju, težina je poduprena preko zdjelice i kralježnice. Kada su one u dobrom odnosu sa gravitacijom- težina balansira na sjednim kostima, na bazi zdjelice i time mišići ne moraju teško raditi kako bi ostali uspravni. Ako je zdjelica vrhom nagnuta previše prema naprijed, lumbalna kralježnica se savija prema naprijed a ako pak vrh zdjelice pada prema nazad, donji dio leđa se zaobljuje a to može prouzrokovati naprezanje, istegnuće i prolaps diska tijekom vremena.

Balansiranje kralježnice uključuje dozvoljavanje prirodnih krivina i proporcionalnu raspodjelu napora tako da niti jedan dio ne radi previše dok su ostali slabi ili ukočeni. Na primjer, naslanjanje u vašoj stolici može biti dobro za odmor, ali istovremeno naslanjanje i gledanje u ekran vašeg kompjutera može prouzrokovati naprezanje u ramenima i vratu, jer će vrat biti usmjeren u suprotnu stranu od ostatka kralježnice.
Osjetilni dio pomaže vam prepoznati zonu ugode. Kad vaši mišići pretjerano rade, možete osjetiti zatezanje, napetost, težinu ili umor. Biti više usklađen prate osjećaji lakoće, fleksibilnosti i punijeg disanja- a iz tog početnog položaja, lakše se pokrenuti, dignuti ruke, okrenuti glavu itd. Nemojte zamijeniti osjećaj ugode s osjećajem koji vam je poznat, familijaran. Ako upadnete u staru naviku, činit će se poznatim ali ako pretjerate dok tražite osjet, efekt će te prepoznati u cijelom tijelu.

Alternative možete pronaći dinamično, ne na način da usvojite ideje kako bi trebali sjediti već da ih istražite putem svjesnosti. Istraživanje pokreta u Feldenkraisu® možete koristiti kako bi promijenili položaj da ne biste postali kruti. Neke lekcije mogu biti usmjerene na kukove, dok se naginjete naprijed, umjesto da zaoblite donji dio leđa; na glavu i ruke. Puštanje glave da balansira na vrhu kralježnice, umjesto da se povlači prema naprijed, koristit će kao prevencija uobičajenim naprezanjima u vratu i ramenima.

U najboljem slučaju, ruke vise bez napora, rameni obruč nježno odmara na gornjim rebrima. Ruke mogu slobodno njihati. Često postoji nesvjesno, nepotrebno držanje ukočenih ruku i ramena po cijeli dan, što rezultira ukočenošću i boli. Poslije lekcije o odnosu ruka i trupa, možete očekivati da se ramena spuste u prirodniji i opušteniji položaj. Naučiti kako možete ukinuti nepotrebne navike imat će dugotrajniji efekt od ispravljanja posture vanjskim utjecajem, korištenjem mišićnog napora, kao što je guranje ramena prema nazad u vojnički stav. Čim zaboravite nadgledati taj položaj, izgubit će te ga. Ali ako naučite osjetiti raspon ugode, često će te ostajati s tim osjećajem.

Naručite odmah

Vježbajte sami kod kuće uz pomoć naših audio lekcija dostupnih na CD-u!

Naručite svoj CD as audio lekcijama sa Feldenkrais radionice SKOLIOZA by: Jerry Karzen već danas!
Naručite odmah