Imate li ozljedu koje se ne možete riješiti?

Odmarate, ledite i prolazite cijeli proces oporavka ali ona i dalje ne nestaje? Odgovor se možda nalazi ispod jagodica vaših prstiju. Točnije 2mm ispod vaše kože kao paukova mreža obavija vas FASCIJA.

Fascija se sastoji uglavnom od gusto protkanih vlakana kolagena koji tvore sustav mreže, koja obavija cijelo tijelo, odvaja i prožima svaki od vaših mišića, kosti, živaca, krvnih žila i organa. Svaki vaš djelić protkan je njome, fascija vas štiti, povezuje i drži u «ljudskom» obliku.

Zašto to nitko ne spominje?

Mnogo ljudi i nezna puno o tome, fascija je kompleksna stvar, toliko je isprepletena da je nemoguće odijeliti je i imenovati. Osim toga njena funkcija je isto zamršena, puno suptilnija za razliku od ostalih sustava. Povijest medicine smatrala je da su nam kosti- okvir, mišići- motor a fascija tek pakiranje. Zapravo tijekom proučavanja mišića uglavnom su micali fasciju kako bi imali pristup «važnijim» stvarima.

Tek 2007. na kongresu istraživača fascije na Harvardu usmjerena je pažnja na važnost fascijalnog sustava. Fascija igra važnu ulogu u svakom vašem pokretu i svakoj ozljedi koju ste imali.

Što zapravo fascija čini?

Obavija se oko svakog pojedinog dijela, držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lagano kližu tijekom pokretanja. Ona je snažna, skliska i mokra. Tvori koru oko mišića jer je kruća, stvara otpor pri pretezanju i ponaša se kao anatomska kočnica za uzbunu. Ona povezuje organe sa rebrima, mišićima i sve kosti jedne s drugim. U tehničkom smislu tvori unutrašnjost za balansiranje stresa i tako čini mobilnu, fleksibilnu i elastičnu jedinicu ljudskog tijela.

Ono što je potaknulo na razmišljanje je da fascija nije samo plastični omot. Ona se kontrahira, osjeća i utječe na način našeg pokretanja.

To je naš najbogatiji osjetni organ koji posjeduje mogućnost da se kontrahira neovisno od mišića kojeg okružuje i odgovara na stres bez voljne komande. To je bitno jer na taj način utječe na vaše pokretanje bilo to na dobro ili loše.

Kako je to povezano s Vama?

Uhvatite za ovratnik majice i dobro ga nategnite. Cijela majica odgovara, leđa se povlače kao i rukavi. Tako otprilike i fascija djeluje. Kada bi ovratnik nategnuli i držali 8 sati koliko otprilike provedemo za stolom ili u autu, ili kad bi ga nategnuli 2500 puta koliko koraka napravimo u polusatnom trčanju, vjerojatno više ne bi ličio na ovratnik i ne bi bio u najboljem stanju.  Na sreću fascija je čvršća od majice i ima razne načine samoizlječenja. U idealnom stanju fascija će biti glatka, mekana i klizat će lagano dozvoljavajući vam da se pokrenete i istežete u punoj dužini u svakom smjeru i svaki put će se vratiti nazad u normalno stanje. Nažalost u puno slučajeva fascija ne zadržava optimalnu fleksibilnost, oblik i teksturu. Manjak aktivnosti zacementirat će nekad suptilna vlakna. Kronični stres zadebljava vlakna kao pokušaj zaštite mišića. Loša postura i manjak fleksibilnosti u kombinaciji sa ponavljajućim pokretima povlače fasciju u ukorjenjeni obrazac. Adhezije nastale na oštećenim vlaknima teško se mijenjaju. Fascija je svugdje i unutar nje postoje adhezije i područja koja su kruta/ rigidna.

To i nije tako loša vijest obzirom da se učinjena šteta može povratiti. Mišiće tretirate masažom, pokretanjem i istezanjem, kosti sa prehranom ili ograničenjem (gips), a sada znate da postoji i fascija na koju morate misliti.  To bi moglo otjerati i dosadne ponavljajuće ozljede.

Što činiti za fasciju?

POKRENITE JE – ljepljive adhezije koje se ne pokreću tijekom vremena postaju sve kruće i smanjuju opseg pokreta.

OSTANITE PODMAZANI – kao i svako drugo tkivo u tijelu, fasciju također čini voda. Radi bolje i pokreće se lakše kad je mokra- zato PIJTE!

OPUSTITE SE – ako provedete cijeli dan napeti pred kompjutorom, ledene kupke nisu najbolje riješenje. Topla kupka opustit će mišiće i fasciju.

POŠTUJTE SVOJE TIJELO- ako pokušavate protrčati kroz ozljedu i dozvoliti da prođe kroz šepanje- OPREZ- fascija će odgovoriti kroz novu mehaniku i kad ozljeda prođe, može zadržati isti obrazac pokretanja. To je recept za obnovu ozljede.

NAĐITE SPECIJALISTA ZA FASCIJE- neki osteopati, maseri ili kiropraktičari znaju nešto o tome i počinju prihvaćati fascijalnu terapiju- pronađite ih!

FELDENKRAIS METODA®-  jedna je od najbolje poznatih metoda pokretanja odavno prihvaćena od strane plesača i sportaša. Ona koristi verbalnu uputu, lagani dodir i jednostavne pokrete kako bi utjecali na nesvjesne destruktivne obrasce pokretanja koji mogu iritirati fasciju.

Naručite odmah

Vježbajte sami kod kuće uz pomoć naših audio lekcija dostupnih na CD-u!

Naručite svoj CD as audio lekcijama sa Feldenkrais radionice SKOLIOZA by: Jerry Karzen već danas!
Naručite odmah